Wat zijn de verkeersregels in het buitenland?

Verkeersregels

Wat zijn de verkeersregels in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Tsjechië voor een wintersport met de auto! De meeste Nederlanders gaan met de auto op wintersport vakantie. Dit wordt veel als het meest praktische gezien voor een wintersport vakantie. Er is echter voldoende om rekening mee te houden. Zo zijn de verkeersregels in de Europese landen niet overal gelijk. Het is dan ook handig om te weten waar u rekening mee moet houden. Zo komt u veilig op uw wintersportbestemming en weer thuis.

Verkeersregels in het buitenland voor een wintersport

Veel verkeersregels in de verschillende landen komen gelukkig overeen. Winterbanden zijn ten alle tijde verplicht voor uw autoreis naar uw winterbestemming. Ook dient u altijd sneeuwkettingen en een gevarendriehoek mee te nemen. Daarnaast is het verstandig om dag-rijverlichting te gebruiken in het buitenland (dit is tevens vaak verplicht). Er zijn nog wel een aantal regels die belangrijk zijn. Per land hebben wij enkele uitgelicht.

Verkeersregels Duitsland

Bij winterweer zijn winterbanden en antivries in de ruitenwisservloeistof verplicht. In verband met privacy wetgeving wordt het gebruik van een dashboardcamera afgeraden.
Mobiel bellen is voor bestuurders alleen toegestaan met een handsfree kit of wanneer de motor van het voertuig uit is. Ook wanneer u stil staat met draaiende motor is mobiel handheld bellen verboden!
Afstand houden: Er wordt streng gecontroleerd op bumperkleven. Op de snelweg geldt, afstand in meters tussen u en uw voorligger is minimaal de helft van uw snelheid. Rijdt u 100, dan moet u 50 meter afstand houden.

Verkeersregels Frankrijk

Winterbanden zijn niet verplicht. Wanneer u ze gebruikt, en dit is sterk aan te raden, dan is de minimale verplichte profieldiepte 3,5 mm. In veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Soms wordt met een bord aangegeven, dat winterbanden in plaats van kettingen zijn toegestaan ('pneus neige admis').

Verkeersregels Oostenrijk

Het laten warmdraaien van een auto, terwijl deze stil staat is verboden. Tijdens file rijden, dient u op de rechter rijstrook zoveel mogelijk rechts te rijden en op de linker rijstrook zo ver mogelijk links, om ruimte te maken voor eventuele nooddiensten.

Verkeersregels Zwitserland

Tijdens file rijden, dient u op de rechter rijstrook zoveel mogelijk rechts te rijden en op de linker rijstrook zo ver mogelijk links, om ruimte te maken voor eventuele nooddiensten. Op bergwegen heeft verkeer wat omhoog rijdt voorrang, tenzij er een uitwijk plaats is. Op bergpostwegen, te herkennen aan een blauw bord met gele hoorn, moeten de aanwijzingen van de postautochauffeur worden opgevolgd. Deze wegen kunnen éénrichtingswegen zijn. Dit is dan met een bord aangegeven.

Verkeersregels Italië

Tussen 15 november en 15 april is het op bepaalde wegen in Italië verplicht om op winterbanden te rijden. In deze periode is het voor bepaalde gebieden ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. U bent verplicht zich aan de snelheidsbeperking van uw winterbanden te houden. Dit is met een lettercode op de zijkant van de band aangegeven. Q is tot 160 km/h, F t/m P hebben een lagere maximum snelheid.

Wat meenemen in de auto

Het is raadzaam om alle genoemde veiligheidsartikelen in uw auto te hebben. De verschillende artikelen kunnen verplicht zijn in één of meerdere landen.

  • Gevaren driehoek verplicht in: België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Denemarken, Zweden en Noorwegen.
  • Veiligheidshesjes verplicht in: Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië, Noorwegen, België en Italië.
  • Verbanddoos verplicht in: België, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Lees ook:

Lees ook:

Lees ook: