Wanneer winterbanden wisselen?

Winterbanden

In alle wintersport landen zijn winterbanden verplicht. Als u betrokken bent bij een auto ongeval en u heeft geen winterbanden, zult u zelfs aansprakelijk worden gesteld voor het ongeluk. Ga dus nooit op wintersport reis zonder goede winterbanden. De beste winterbanden heeft u gemakkelijk en snel online besteld. Ze worden zonder verzendkosten bij u of uw autogarage bezorgd.

Winterbanden verplicht in alle wintersport landen

Wanneer winterbanden wisselen

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Ze zijn echter wel een stuk veiliger in de winter. En in het verkeer is de veilige keus altijd de beste keus! Winterbanden zijn niet alleen efficiënt bij een besneeuwd wegdek. Het gaat eigenlijk meer om grip op het asfalt. Dit is bij lagere temperaturen veel beter met een winterband. Dat komt door de samenstelling van het rubber van de band. Een winterband is het meest effectief bij een buiten temperatuur tot 7 graden. Een winterband is te gebruiken bij temperaturen onder de 15 graden. Het is zeker aan te raden boven deze temperatuur uw zomerband weer te gebruiken.

Een voorbeeld: De normale remweg bij 50km per uur op een droog wegdek is maximaal 15 meter. Op een besneeuwd wegdek is deze voor zomerbanden 60 meter. Met winterbanden is uw remweg in deze situatie slechts 30 meter.

Profiel winterbanden

Misschien heeft u zelf een set winterbanden op velg in uw garage in opslag. In dat geval hoeft u niet naar een garage om uw zomerbanden te wisselen met uw winterbanden. Let bij het omwisselen wel op de kwaliteit van uw winterband. Denk hierbij vooral aan het profiel van de winterbanden. Bij winterbanden is een minimaal profiel van 4 millimeter aanbevolen. Wanneer u nieuwe winterbanden koopt, hebben deze een profiel van ca. 9 millimeter.

Bandenspanning winterbanden

Een te zachte band slijt snel en heeft niet de gewenste eigenschappen voor een maximale grip op het wegdek. Controleer altijd uw bandenspanning voordat u op reis gaat. Deze kan verschillen per type en formaat band. Bij een tankstation kunt u gemakkelijk zelf uw bandenspanning pijlen. Het is echter aanbevolen om dit bij een garage te laten doen. Vaak is dit gratis. U weet dan echter wel zeker dat uw winterbanden op juiste spanning zijn. Ook kan de automonteur nog even een snelle banden keuring verrichten. Zo gaat u veilig op weg richting uw wel verdiende wintersport vakantie.