Veilig op weg in de winter

Veilig op weg

De meeste wintersporters gaan met de auto op wintersport. Hier vindt u alles wat u moet weten om veilig met eigen vervoer op uw bestemming aan te komen.

Goed voorbereid op vakantie met de auto

Plan uw route en ga uitgerust op reis. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een routeplanner in de auto. Het is echter verstandig om voor u op reis gaat uw route te bestuderen. Neem een uitdraai van uw route en een ouderwetse wegenkaart mee. De meeste ritten naar de skigebieden duren ruim meer dan 10 uur. Zorg er voor dat u goed uitgerust bent voor u op reis gaat. Vertrek op tijd, neem voldoende pauze en wissel regelmatig van bestuurder. Houdt hiermee rekening, wanneer u uw reis plant. Zorg er ook voor dat iedere bestuurder bekend is met de route naar uw wintersport bestemming.

Winterbanden

Tijdens de reis naar uw vakantiebestemming, veranderen de weersomstandigheden. Regen, sneeuw, ijzel, smeltwater. U kunt van alles tegen komen. Goede grip op het wegdek is dan erg belangrijk. Winterbanden zijn dan essentieel. Winterbanden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden. Hierdoor zijn ze in winterse omstandigheden beter geschikt om water, sneeuw en ijzel af te voeren. Uw remweg is korter en u houdt meer grip op de weg. In veel Europese landen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Er wordt echter niet expliciet aangegeven in welke periode. Het is dan ook verstandig om bij temperaturen lager dan 7 graden gebruik te maken van winterbanden. Wanneer u geen gebruik maakt van winterbanden, wanneer dit wel verplicht is gesteld, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval en loopt u het risico van een boete.

Sneeuwkettingen

Nabij uw wintersportbestemming kunt u situaties tegenkomen waarbij u sneeuwkettingen nodig bent of deze zelfs verplicht zijn. Sneeuwkettingen verplichting herkent u aan een rond blauw bord waarop een band met sneeuwketting getoond wordt. Over het algemeen zijn dit land- of bergwegen. Op de normale doorgaande wegen zijn sneeuwkettingen niet geschikt. Sneeuwkettingen zijn bedoeld om korte stukken met lage snelheid te rijden op besneeuwde of beijzelde wegen. Op de verpakking staat een maximum snelheid. Gaat u sneller, dan loopt u het risico de sneeuwkettingen of uw auto te beschadigen. Oefen met het aanleggen van de sneeuwkettingen voor u op vakantie gaat. In winterse omstandigheden kan het lastig zijn om de sneeuwkettingen aan te leggen. Wanneer u voor uw reis al eens de kettingen heeft aangelegd, dan gaat het gemakkelijker wanneer u ze tijdens uw reis moet aanleggen. Heeft u een andere maat banden of wielen onder uw auto, of heeft u een andere auto gekocht? Dan kan het zijn, dat uw sneeuwkettingen niet passen. Controleer dit voor uw reis.

Skibox / Dakkoffer

Wanneer u met twee of meer personen met de auto op wintersport vakantie gaat, dan is uw bagageruimte beperkt. Een skibox/dakkoffer/dakdrager biedt u de nodige extra ruimte. Naast het gemak van extra ruimte is het ook veiliger. Door gebruik te maken van een skibox, hoeft u geen bagage op uw hoedenplank te plaatsen. De bestuurder heeft extra zicht naar achter en bij een ongeval vliegt de bagage niet door uw auto. Door uw auto en uw skibox efficiënt in te pakken, kunt u comfortabel en veilig op vakantie. Skibox kopen of dakkoffer kopen? Universele dakdragers en skiboxen, maar ook hoge kwaliteit Thule skibox of Thule dakkoffer koop je bij Heuts.nl!