Waarom winterbanden kopen?

Tirendo

Ook al wordt het in Nederland misschien niet altijd erg koud, of kan je de dagen dat het vriest aan twee handen tellen (soms vier…), toch kan het ook bij ons handig zijn om op winterbanden te rijden. Daarnaast is Nederland klein, wat de kans groot maakt dat je ook eens de grens over rijd. Dus nog meer redenen waarom we eens moeten kijken naar de ditjes en datjes van winterbanden.

Winterbanden verplicht?

Voor degenen van ons die niet veel banden kennis hebben, even de feiten. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in andere landen zoals Duitsland bijvoorbeeld soms wel. Als er in Duitsland sprake is van ‘winterse omstandigheden’ dan zijn ze verplicht. We hebben het dan over ijzel, sneeuw en gladheid.

Waarom winterbanden?

Het rubber van winterbanden is anders samengesteld dan dat van zomerbanden. Door deze samenstelling blijven ze zachter in koud weer. Dit in combinatie met een aangepast profiel dat beter water en vuil afvoert, zorgt ervoor dat winterbanden beter grip hebben op het wegdek in de winter. Hierdoor heb je in winterse omstandigheden met winterbanden meer rij-controle, minder slijtage, minder risico dat je glijd en een kortere remweg. Al in al, beter voor de veiligheid.

Ik wissel naar winterbanden, en nu?

Omdat winterbanden best duur zijn willen sommige mensen enkel twee banden wisselen of verschillende merken met elkaar combineren (twee banden van oom Jan en de anderen uit de garage). In Nederland mag dit, louter je wel per as hetzelfde merk en type band hebt. Dus voor, rechts en links dezelfde banden en achter ook. Sommige bronnen zeggen dat als je enkel twee winterbanden hebt ze beter op het vooras kunnen, met de redenering dat je met je voorwielen stuurt en je daar dan meer grip wil. Klinkt logisch. Andere bronnen zeggen echter weer het tegenovergestelde.

De ANWB zegt uiteindelijk dat het allemaal een slecht plan is. Als je wisselt, wissel dan alle vier omdat verschillende banden verschillende eigenschappen hebben. Deze gecombineerd met elkaar kan voor onvoorspelbaar rijgedrag zorgen, wat gewoon gevaarlijk is. Uiteindelijk beslis je het zelf, maar lees je wel even in van te voren, bedenk naar welke landen je gaat en wat de regels en weersomstandigheden daar zijn.

Lees ook: