Wanneer is een skihelm verplicht?

Skihelm

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Tsjechië, Andorra of Noorwegen? Los van het feit, dat het natuurlijk sowieso verstandig is een skihelm te dragen, zijn er ook genoeg regels die het dragen van een skihelm kunnen verplichten. Maar, wanneer of waar is het verplicht een skihelm te dragen? Doordat er in Europa geen algemene bepaling is, die het dragen van een skihelm verplicht, is dit per land en vaak per regio anders. Waar u ook naar toe gaat in uw wintersport vakantie, wij adviseren tijdens het wintersporten altijd een skihelm te dragen.

Goedkope skispullen

Waar is een skihelm verplicht?

Ondanks dat er in Europa geen skihelm verplichting geldt, zijn er toch diverse regio’s in verschillende landen, waar het dragen van een skihelm is verplicht. In sommige skigebieden kunt u zelfs een flinke boete krijgen, wanneer u geen helm draagt tijdens het wintersporten.

In de landen Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Noorwegen en Zweden is het dragen van een skihelm niet verplicht. Wel wordt het bij skischolen veel aangeraden. Ook zijn er in verschillende landen campagnes om het gebruik van een skihelm te stimuleren, zoals in Zwitserland en Frankrijk.

Skihelm verplicht Oostenrijk

Ja, in diverse regio’s geldt een skihelm verplichting. Dit geldt voor de regio’s Salzburg, Steiermark, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Wenen en Burgenland, voor kinderen in de leeftijd tot 15 jaar. Oudere personen hebben geen helmverplichting. Ook in de regio’s Vorarlberg en Tirol geldt momenteel geen verplichting, ook niet voor kinderen. Skischolen kunnen het dragen van een skihelm wel verplicht stellen tijdens lessen.

Skihelm verplicht Italië

Ja, voor kinderen in de leeftijd tot 15 jaar is het dragen van een helm verplicht. Het niet dragen van een helm kan een boete opleveren van € 200,-. Kinderen ouder van 15 jaar en ouder en volwassenen hebben geen verplichting tot het dragen van een helm.

Skihelm verplicht Polen

Ja, het dragen van een skihelm is verplicht in Polen. U kunt een flinke boete krijgen, wanneer u geen helm draagt.

Ben ik verzekerd, wanneer ik geen skihelm draag?

Houdt u er wel rekening mee, dat wanneer u geen helm draagt en wel een verwonding oploopt die met een helm voorkomen had kunnen worden, dat uw verzekeringsmaatschappij er voor kan kiezen de ziektekosten en overige kosten niet aan u te vergoeden. Controleer uw reisverzekering met wintersportdekking voor de polisvoorwaarden.

Wanneer zit een helm goed en wanneer moet ik deze vervangen?

Wanneer u een skihelm wil gebruiken, dan is het belangrijk dat deze goed zit. Om er voor te zorgen dat deze de veiligheid biedt, moet u op een aantal zaken letten.

  • Voor u een helm koopt, moet u deze passen. De helm mag niet om uw hoofd bewegen. Dan biedt deze geen bescherming. Hij mag dus niet te los zitten.
  • Let er ook op, dat de helm niet te zwaar is. Tijdens een lange dag wintersporten wordt de helm dan een enorme belasting op uw nek en rug.
  • Zorg voor een goede passende skibril. Neem uw skibril mee wanneer u een helm gaat passen, of koop een helm in combinatie met een passende bril. Past de bril niet goed, dan kan dit oncomfortabel zijn.
  • Skihelmen worden gekeurd en horen een keuringslabel te hebben. De norm waaraan de helm dient te voldoen is CE EN 1077. Er zijn ook helmen met het label CE EN 1078. Dit is de norm voor fietshelmen, deze is minder streng. Wij adviseren skihelmen met label CE EN 1077.