Internationale skiregels van de FIS

Skiregels fis

Houd er rekening mee dat in diverse skigebieden er naast de internationale regels ook lokale regels op de piste gelden. Zij zijn er skipistes met een snelheidslimiet. Vaak is dit 30 kilometer per uur. Omdat het voor de skiër niet te meten is hoe snel hij of zij gaat, is het verstandig op die pistes rustig en ontspannen te skiën. In Oostenrijk is het voor kinderen onder de 12 jaar verplicht om een helm te dragen. In sommige skigebieden is de leeftijdgrens voor het gebruik van een helm 15 jaar.

Algemene skiregels

 1. Respecteer anderen
  Een skiër of snowboarder moet zich zodanig gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt.
 2. Hou je snelheid onder controle
  Een skiër of snowboarder dient zijn snelheid te beheersen. Hij moet zijn snelheid en manier van skiën aanpassen aan zijn persoonlijke kunnen, aan de moeilijkheid van de piste, aan de drukte op de piste en aan de weersomstandigheden.
 3. Routekeuze
  Een skiër of snowboarder die van achteren komt dient zijn route zo te kiezen dat hij de skiërs of snowboarders voor hem niet in gevaar brengt.
 4. Inhalen
  Een skiër of snowboarder mag een andere skiër of snowboarder inhalen, bovenlangs, onderlangs of zijdelings. Hij moet echter altijd voldoende ruim passeren om de degene die wordt ingehaald voldoende ruimte te geven voor (on)vrijwillige bewegingen.
 5. Betreden, weg-skiën en naar boven lopen
  Een skiër of snowboarder die een piste betreedt, verdergaat na een stop of die omhoog beweegt op de piste, dient eerst goed te kijken of hij anderen of zichzelf met zijn actie niet in gevaar brengt.
 6. Stoppen op de piste
  Tenzij absoluut noodzakelijk, dient een skiër of snowboarder niet te stoppen op de piste waar deze smal is of waar de zichtbaarheid of overzichtelijkheid beperkt is. Na een val op zo’n plek, dient de skiër of snowboarder snel van deze plek weg te gaan om de piste weer vrij te krijgen.
 7. Klimmen en te voet afdalen
  Een skiër of snowboarder die op de piste omhoog klimt of te voet afdaalt, moet aan de zijkant van de piste blijven.
 8. Borden en markeringen opvolgen
  Een skiër of snowboarder moet instructies en aanwijzingen op borden en markeringen opvolgen.
 9. Hulp bieden
  Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te bieden bij ongevallen.
 10. Identificatie
  Elke skiër of snowboarder moet zijn naam en adres uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk ongeacht of hij zelf verantwoordelijk is.

Gebruik van Alcohol

Hoewel het niet in de regels vermeld staat, is het altijd op te passen met alcohol gebruik tijdens het skiën. In veel berghutten is alcohol verkrijgbaar. Ieder jaar zijn er aangeschoten en dronken skiërs die ongelukken op en naast de pistes veroorzaken.